DroneLand installeert DJI Dock voor METIP

DroneLand installeert DJI Dock voor METIP

Drones die worden ingezet bij het vinden van drenkelingen in zee of het zoeken naar vermiste kinderen op het strand. Vorig jaar werden daarmee al testvluchten gedaan op het strand van Julianadorp. Deze maand volgen nieuwe testen met een nieuwe drone, eentje die het bijna helemaal zelf doet.

En dat is een flinke stap voorwaarts. Want de 'drone in a box' waarmee deze maand wordt geoefend, kan een vaste plek aan het strand krijgen, op afstand bestuurd worden en weet zelf wanneer hij weer terug moet naar zijn laadstation. In Hargen aan Zee heeft DroneLand deze maand een proefopstelling geplaatst. Vanuit het maritiem technologiecluster METIP op Willemsoord in Den Helder wordt de drone bestuurd.
,,Als er iets gebeurt aan het strand, wil je onmiddellijk beeld genereren", zegt Paul Verbruggen, programmamanager bij METIP. „Nu was het nog zo dat wanneer er alarm wordt geslagen er iemand met de drone naar het strand moet, het apparaat moet uitpakken en vervolgens opstarten. Daar verlies je kostbare tijd mee."

Deze autonome drones kunnen ook op andere manieren worden ingezet, vertelt Verbruggen. Denk aan het ontdekken van duin- branden of wanneer je een afgesloten bouwplaats wil beveiligen." METIP is in gesprek met andere partijen die baat kunnen hebben bij de drone zoals Staatsbosbeheer en de veiligheidsregio.
Mochten de testen en proefvluchten goed uitpakken, dan kunnen ook autonome drones met een grotere reikwijdte worden aangeschaft. Om zo de gehele Noord-Hollandse kust veilig te houden.

Bron: Noord-Hollands dagblad